27 Ocak 2012 Cuma

TAHİNLİ ÇÖREK


Bu çörek de yine kızımın doğum günü sofrasındaki diğer bir tarif. Özellikle fırından yeni çıktığında sıcak sıcak yemeye bayıldığım bir çörek. Bu çöreği bazen haşhaş ezmesiyle bazen dövülmüş cevizle bazende tahinli yapıyorum. Ne çok tatlı nede çok tuzlu olan çay saatleri için bence vazgeçilmez bir lezzet.

MALZEMELER:

2 su bardağı sıcağa yakın ılık süt
1 paket yaşmaya
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için yumurta sarısı
Aldığı kadar un

İÇ MALZEMELER:

1 kase tahin
(haşhaş ezmesi kullanırken biraz sıvıyağ gerekli inceltmek için)

YAPILIŞI:

İlk olarak sütü geniş bir kaba alıp mayayı içinde eritin.
Sıvı yağı,tuzu şekeride içine ilave edip karıştırın. Daha sonra yavaş yavaş unu eleyerek  iyice yoğurun.
Hamur ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı.
Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp 1,5-2 saat mayalandırın.
Hamur mayalandığında hamuru üç eşit parçaya ayırın. Her parçayı elinizle 25 cm çapında  açın.
Açtığınız hamururların üzerine önce tahin sürüp seker serpin. En üstteki hamura tahin sürmeyin.
Üç katlı olan hamuru ortadan ikiye kesin her iki yarımdanda 2 cm kalınlığında parelel şeritler kesin.
Her şeriti ayrı ayrı burarak bükün. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
Üzerilerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180C fırında 20-25 dk pişirin.
AFİYET OLSUN!!!

2 yorum:

  1. Ben bu resmi gördüğümde açma sanmıştım ama tahinli çörekmiş...enfes bir tarif...teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize sevindim tadını dayıma da sorabilirsiniz:)

      Sil